آزمایش نفوذ استاندارد[1] که به اختصار به آن SPT نیز اطلاق میگردد، یکی از قدیمیترین و پرکاربردترین آزمایشهای صحرایی میباشد. این آزمایش طبق استاندارد ASTM به شمارهی D-1589 90 به منظور تعیین میزان تراکم[2] و یا سفتی[3] خاک، در حین حفاری (درون گمانهی ماشینی) انجام میگردد. این آزمایش در سال 1920 ابداع شد و با توجه سادگی، ارزان بودن و اطلاعات ارزشمندی که در اختیار مهندسان ژئوتکنیک قرار میدهد امروزه به یکی از مهمترین ابزار شناسایی در مطالعات صحرایی تبدیل شدهاست.
اساس کار این آزمایش بر پایه سقوط آزاد چکش 63/5 کیلوگرمی از ارتفاع 76 سانتیمتر بر روی کلاهک دستگاه و نفوذ نمونهگیر قاشقی[4] درون خاک میباشد. در این آزمایش تعداد ضربات مورد نیاز برای نفوذ برای سه مرحله نفوذ به عمق 15 سانتیمتر به داخل خاک ثبت میگردد و پس از آن آزمایش به اتمام میرسد. لازم به ذکر است که به دلیل دستخورده شدن نمونه در 15 سانتیمتر نفوذ اول، از عدد نفوذ مرحله اول صرف نظر میگردد و تعداد ضربات لازم برای نفوذ 30 سانتیمتر انتهائی به عنوان مقاومت نفوذ در نظر گرفته میشود. همچنین اگر تعداد ضربات مورد نیاز برای هر یک از مراحل نفوذ بیش از 50 ضربه شود، آزمایش متوقف گشته و نمونهگیر خارج میگردد. با توجه به استاندارد عدد SPT بدست آمده نیازمند یکسری تصحیح میباشد و پس از آن میتوان در رابطه با تراکم و سفتی خاک گمانه اظهار نظر نمود. شماتیک روش انجام این آزمایش در شکل زیر نشان داده شده است.
این مهندسین مشاور با توجه به تجهیزات خود امکان انجام آزمایش SPT، در خشکی، ساحل و دریا را دارا میباشد. در زمینهای لجنی و نزدیک به ساحل این مهندسین مشاور با به کار گرفتن دستگاه چرخ زنجیری، توانایی انجام این آزمایش تا عمق مورد نظر کارفرمایان گرامی را دارند و در بخش دریایی با به کارگرفتن دستگاه Jack-Up مهندسین مشاور باران خاک و پی امکان انجام آزمایش SPT تا عمق 20 متری آب فراهم میگردد. نمایی از انجام این آزمایش در خشکی و دریا در شکل زیر مشاهده میگردد.
نمونهگیر قاشقی در این آزمایش از یک استوانه توخالی تشکیل شده است (که در امتداد طول خود به دو نیم تقسیم میگردد)، یک سر این استوانه به رادهای حفاری وصل شده و سر دیگر آن به نوک نفوذ وصل میشود که به شکل مخروط ناقص میباشد. باز بودن قسمت انتهایی مخروط نفوظ امکان اخذ نمونه درون استوانهی این دستگاه را در حین نفوذ فراهم مینماید. نمونهی بدست آمده در این آزمایش دست خورده میباشد و میتوان از آن برای شناسایی نوع خاکی عمقی که آزمایش انجام شده است استفاده نمود. همچنین در صورت موم اندود شدن و حفظ رطوبت میتوان برای آزمایش تعیین درصد رطوبت نیز از آن استفاده نمود. در شکل زیر قالب استوانهای این آزمایش و نمونهی بدست آمده حاصل از انجام آزمایش SPT در عمق 8 متری در دریا ملاحظه میگردد.
![]()
[1] Standard Penetration Test
[2] Density
[3] Consistency
[4] SPT Split Spoon Sampler