آزمایش نفوذ مخروط (CPT)
آزمایش نفوذ مخروط یا CPT یکی از مهمترین آزمایشهای صحرایی میباشد، که برای شناسایی لایههای زیرسطحی به کار میرود. نمای این دستگاه در شکل 1 نشان داده شده است، همانطور که مشخص است تجهیزات اصلی این دستگاه شامل مخروط نفوذ و یک جداره استوانهای میباشد. این آزمایش به دلیل سرعت، دقت و تکرارپذیری بالا و همچنین پیوستگی نتایج خروجی، کمک شایانی به برآورد مشخصات لایههای زیرسطحی نموده و در سالهای اخیر استفاده از این آزمایش در پیشبرد مطالعات ژئوتکنیکی در سراسر دنیا رواج یافته است. مبنای این آزمایش بر اساس نفوذ مخروط با سرعت ثابت به درون زمین میباشد. مخروط نفوذ به قسمت انتهایی بخش استوانهای دستگاه متصل شده و با اتصال به رادهای حفاری و به کمک جک هیدرولیکی با سرعت ثابت (طبق استاندارد 2 سانتی متر بر ثانیه) به اعماق زمین نفوذ کرده و در حین نفوذ مقاومت نوک و جداره مخروط با استفاده از سنسورهای تعبیه شده به طور پیوسته یا متناوب قرائت میگردد. نمای شماتیک این آزمایش در شکل 2 ملاحظه میگردد.
این آزمایش در خاکهای نرم، تا عمق بیش از 100 متری از سطح زمین (به شرط حفظ قائم بودن نفوذ) قابل انجام بوده و حضورلایههای شنی، تخته سنگ، زونهای سیمانی و ماسهی متراکم میتواند نفوذ مخروط را محدود کرده و موجب آسیب دیدن و انحراف مخروط و رادها گردد. به طور کلی آزمایش CPT سه کاربرد اصلی در روند ارزیابی محل پروژه دارد که عبارتند از:
- تعیین لایهبندی و تشخیص مصالح زیرسطحی؛
- تعیین پارامترهای ژئوتکنیکی خاک محل؛
- ارائه نتایج به منظور طراحی مستقیم ژئوتکنیکی.

شکل 1- نمونهای از مخروط نفوذ یا CPT.
شکل 2- نمای کلی آزمایش نفوذ مخروط بر اساس استاندارد ASTM D-5778.
آزمایش نفوذ مخروط بر اساس استاندارد ASTM-D5778[1]، انجام میگردد و با استفاده از آن میتوان مقاومت نوک مخروط، مقاومت اصطکاکی جدار استوانهای و فشار آب منفذی ایجاد شده در حین نفوذ را به صورت پیوسته اندازهگیری نمود. در این دستگاه، نیروی مقاوم وارده بر نوک مخروط و نیروی اصطکاکی وارده بر جداره دستگاه، توسط دو نیروسنج (لودسل) که درون نفوذسنج قرار دارند اندازهگیری میشود. طبق استاندارد ASTM امکان استفاده از لودسلهای مستقل یا نوع تفریقی میسر میباشد. شماتیک این دو نوع لودسل در شکل 3 نشان داده شده است. همانطور که در شکل سمت راست مشخص است، برای قرائت نیروی فشاری نوک و اصطکاک جداره دو لودسل مجزا و غیر وابسته درون دستگاه قرار دارد و ذر شکل سمت چپ، یکی از لودسلها نیروی فشاری نوک مخروط و لودسل دیگر مجموع نیروی فشاری وارده بر نوک مخروط و نیروی اصطکاک جداره را قرائت نموده و از تفریق این دو مقدار، نیروی اصطکاک جدار بدست میآید. فارغ از نوع لودسل مورد استفاده، نیروسنج مورد استفاده برای اندازهگیری اصطکاک جداره باید فقط به تنشهای برشی اعمال شده به جداره حساس باشد.
نفوذسنج اصطکاکی الکتریکی (CPT) در حالاتی که فشار آب منفذی جزئی ایجاد میشود همچون ماسههای تمیز، خاکهای دانهای و همچنین خاکهای بالاتر از سطح آب زیرزمینی به کار میرود.

شکل 3- شماتیک رایج دستگاه نفوذ مخروطی-اصطکاکی الکترونیکی؛ الف) اندازهگیری مجزا؛ ب) اندازهگیری نسبی.
همانطور که پیشتر بیان شد، این دستگاه از اتصال مخروط نفوذ و جدار اصطکاکی تشکیل میشود که مخروط دستگاه از جنس فولاد با مقاومت بالا و سختی مناسب برای مقاومت در برابر سایش توسط خاک ساخته میشود. دو طرح رایج برای ساخت مخروط نفوذ طبق استاندارد ASTM در شکل 4 نشان داده شده است. همانطور که در این شکل مشخص است، زاویه داخلی هر دو مخروط 60 درجه میباشد و تفاوت آنها در قطر مخروط میباشد. سطح مقطع 10 سانتیمترمربع به عنوان ابعاد استاندارد و مرجع برای آزمایش نفوذ مخروط معرفی شده است که میتوان نتایج سایر نفوذسنجها را با اعمال مقیاس، با نتایج آن مقایسه نمود. در صورتیکه برای اضافه کردن سنسورها یا افزایش سختی مخروط به فضای بیشتری نیاز باشد میتوان از مخروط با قطر 43/7 میلیمتر و سطح مقطع 15 سانتیمترمربع استفاده نمود.
جدار اصطکاکی این دستگاه نیز، از فولاد با استحکام و سختی بالا ساخته شده تا در برابر فرسایش ناشی از خاک مقاومت کند. اگر سطح مقطع مخروط 10 سانتیمترمربع باشد، مساحت سطح جداره اصطکاکی 150 سانتیمترمربع میباشد و اگر سطح مقطع مخروط 15 سانتیمترمربع باشد، سطح جدار اصطکاکی میبایست به نسبت طول به قطر مخروط با قطر 10 سانتیمترمربع محاسبه گردد که در همان مقیاس 225 سانتیمترمربع میباشد. در قسمت انتهایی استوانه دستگاه و قبل از پایه مخروط، یک ارتفاع 5 میلیمتری به منظور محافظت از لبههای بیرونی مخروط از سایش بیش از حد تعبیه شده است که در شکل 4 با نام he نشان داده شده است.

شکل 4- بازه ابعاد مخروط نفوذسنج.
آزمایش نفوذ مخروط با قابلیت اندازهگیری فشار آب منفذی (CPTu)
آزمایش نفوذ مخروط با اندازهگیری فشار آب منفذی (CPTu) یک روش درجا به منظور شناسایی و طبقه بندی خاک میباشد که به طور گسترده در تحلیلهای ژئوتکنیکی و ارزیابی روانگرایی استفاده میشود. در این حالت علاوه بر مقاومت نوک و جداره، فشار آب حفرهای نیز در حین نفوذ به طور پیوسته اندازهگیری میشود. به این دستگاه، نفوذسنج پیزوکن الکترونیکی یا به اختصار CPTu نیز اطلاق میشود. CPTu شامل فیلتر متخلخل، مبدلهای فشار و پورتهای پر شده از مایع (که المانها را برای اندازهگیری فشار آب منفذی به فشارسنج متصل میکند) تشکیل شده است. این روش چندین مزیت و برتری نسبت به روش سنتی ترکیب حفاری و نمونهگیری و آزمایشهای دیگر دارد که عبارتند از:
- دادههای پیوسته برای درک دقیقتری از شرایط زیر سطحی؛
- دادههای قابل اعتماد و قابل تکرار از نفوذ ؛
- صرفهجویی در هزینه؛
- جلوگیری از دست خوردگی خاک در هنگام نمونهگیری از رس نرم یا حساس و ماسههای سست؛
- قابلیت ارزیابی پتانسیل روانگرایی به طور مستقیم از نتایج آزمایش CPTu؛
- سرعت بیشتر اجرا نسبت به حفاری و نمونهگیری.
در شکل 4، نمای کلی از طراحیهای رایج پیزوکن برای دو سطح مقطع رایج CPT (سطح مقطع 10 و 15 سانتیمترمربع) نشان داده شده است. همانطور که پیشتر بیان شد، انجام این آزمایش در لایههای شن و ماسههای متراکم به دلیل آسیب دیدن مخروط نفوذ و انحراف دستگاه، ممکن نمیباشد.

شکل 5- شماتیک طراحی نفوذسنج CPTu.
فشار آب منفذی در آزمایش CPTu، با قرار دادن فیلتر متخلخل که درون آن ابزارهای الکترونیکی برای اندازهگیری و ثبت فشار آب منفذی قرار داده شده است، قرائت میشود. این فیلتر متخلخل در سه تراز مختلف درون پیزوکن میتواند قرار داده شود. این سه بخش که در شکل 5 نشان داده شدهاند عبارتند از:
- درون مخروط نفوذ (u1 در شکل 5)
- بخش الحاقی جداره استوانهای و مخروط نفوذ (u2 در شکل 5)
- در قسمت بالایی جداره استوانهای جداره اصطکاکی (u3 در شکل 5).

شکل 6- موقعیتهای رایج برای اندازهگیری فشار آب حفرهای (u1، u2 و u3).
شکل 7- جزئیات مخروط نفوذ در آزمایش CPT و CPTu.
به منظور تصحیح مقادیر اندازهگیری شده qc به تنش کل qt، کاهش آسیب و سایش کمتر سنگ متخلل استاندارد ASTM توصیه مینماید که سنسور فشار آب منفذی در موقعیت u2 نصب گردد.
نتایج آزمایش CPTu
همانطور که پیشتر بیان شد این آزمایش اطلاعات مفیدی از خاک در لایههای زمین بدست میدهد که در ادامه در رابطه با آنها توضیحات بیشتری ارائه میگردد.
- در وهله اول، با استفاده از نتایج آزمایش CPTu میتوان مشخصات فیزیکی لایههای خاک تا عمق مورد نظر را مشخص نمود. بدین منظور روابط همبستگی توسط محقیقین متعددی ارائه شده است و با استفاده آنها میتوان طبقهبندی خاک مورد نظر را مشخص نمود. به عنوان مثال استاندارد ASTM سیستم طبقهبندی سه بعدی خود را مطابق با شکل 8 بر اساس نتایج آزمون CPTu پیشنهاد دادهاست. دو نمودار نشان داده شده در شکل 8، هر سه بخش مجزای دادههای CPTu را در خود جای میدهد. برای دادههای خام CPT، که مقاومت نوک و جدار ثبت شده است، گراف سمت چپ مورد استفاده قرار میگیرد. در این حالت خطای استفاده از دادههای مقاومت جدار اصلاح نشده، عموما تنها بر روی دادههای پایین نمودار که مقاومت نوک اصلاح نشده آنها کمتر از 10 باشد تاثیر میگذارد. این بخش از نمودار مربوط به خاکهای نرم و ریزدانه میباشد، که در آنها انتظار میرود مقاومت نوک کم و فشار منفذی نفوذ (u2) بزرگ باشد.

شکل 8- نمودار طبقه بندی نوع رفتار خاک بر اساس CPTu نرمال شده.
- در وهله دوم، با استفاده از نتایج آزمایش CPTu میتوان مشخصات مکانیکی خاک را محاسبه نمود. بدین منظور با استفاده از روابط همبستگی میتوان زاویه اصطکاک داخلی، مدول الاستیسیته، چسبندگی و سایر پارامترهای مورد نیاز را بدست آورد.
- در وهله آخر میتوان با استفاده از نتایج این آزمایش، محاسبات ژئوتکنیکی از جمله ظرفیت باربری انواع شمعها و محاسبات شمع و از همه مهمتر ارزیابی روانگرایی را برای خاک مورد نظر بررسی نمود.
خدمات این مهندسین مشاور با استفاده به تفضیل در CPTu آزمایش مطرح شده است.
[1] Standard Test Method for Electronic Friction Cone and Piezocone Penetration Testing of Soils.