سیستم‌های Sub-Bottom Profiling اساساً به روشی مشابه سونار، رادار و سایر سیستم‌های موقعیت‌یابی بازتابنده عمل می‌کنند. آن­‌ها از یک منبع انرژی صوتی یا لرزه‌­ای برای ایجاد یک موج فشاری استفاده می‌­کنند که از ستون آب به پایین و به بستر دریا می‌رود. با ثبت بازگشت‌­های بازتابی این صدا با استفاده از آرایه هیدروفون حساس به فشار، می­‌توان تصویری از ساختار زیرسطحی و زمین شناسی زیر بستر دریا ساخت.

انواع مختلفی از سیستم‌های ساب باتم پروفایلر موجود است، برخی فرکانس‌های بسیار بالا را انتقال می‌دهند که قادر به شناسایی ویژگی‌های زمین‌شناسی کوچک در بخش کم عمق بستر دریا (کمتر از ۱۰ متر زیر بستر دریا) هستند و برخی فرکانس‌های پایین‌تر را که قادر به شناسایی زمین‌شناسی و ویژگی‌های عمیق‌تر هستند، ارسال می‌کنند. (اعماق بالا، 100 متر یا بیشتر).

لازم به ذکر است که فرکانس‌های پایین‌تر می‌توانند ویژگی‌های بخش‌­های عمیق‌تری را شناسایی کنند، با این حال، یک مبادله در «رزولوشن یا وضوح تصاویر» وجود دارد که می­‌توان آن را به صورت زیر خلاصه نمود:

فرکانس‌های بالا = وضوح بالا، تصویربرداری کم عمق.

فرکانس‌های پایین = وضوح کم، تصویربرداری عمیق.

 انواع ساب باتم پروفایلر

منابع صوتی ساب باتم پروفایلر در چهار نوع اصلی وجود دارند که هر کدام برای اهداف مختلف مناسب هستند:

  • پینگر - سیستم با بالاترین فرکانس (بین 2 تا 20 کیلوهرتز) می­باشد که از یک مبدل سرامیکی برای تولید و تشخیص پالس‌­های صوتی استفاده می‌­نماید. این سیستم تصویری با وضوح بالا تولید می‌­کند که قادر به شناسایی مناطق کوچک است. با این حال، نمی‌­تواند بسیار عمیق به بستر دریا نفوذ کند (چند ده متر، بسته به نوع رسوب و عمق آب).
  • Chirp - یکی دیگر از سیستم‌های فرکانس بالا می‌­باشد که برای بررسی­‌های نفوذ کم عمق (معمولاً 20 تا 50 متر بسته به نوع رسوب و عمق آب) استفاده می‌­شود. صدای چیرپ یک پالس بلند (فرکانس پایین) تولید می‌کند که از چندین شکل موج فرکانس بالاتر تشکیل شده است. این انرژی کلی را که می‌­تواند توسط منبع تولید شود افزایش می‌دهد و نفوذ را بهبود می‌بخشد.
  • بومر: سیستمی با فرکانس پایین (فرکانس‌های غالب بین 500 هرتز و 5 کیلوهرتز) می‌­باشد که قادر به نفوذ بسیار بیشتر به زیر بستر دریا (تا 100 متر) است. در این سیستم از سیم پیچ القایی و صفحه فلزی برای تولید پالس آکوستیک استفاده می­‌شود و می­‌توان از یک صفحه­‌ی تک یا یک سیستم صفحه سه­ گانه استفاده نمود. خروجی انرژی ترکیبی توسط سیستم صفحه سه گانه در تنظیمات بررسی آب عمیق‌تر (تا 1000 متر) مفید بوده و قابلیت تولید داده‌های با وضوح بالا در حدود 10 ثانیه سانتی‌متری (بسته به نوع رسوب و عمق آب) را دارد.
  • اسپارکر – این سیستم با تولید یک جرقه الکتریکی کار می‌کند که آب دریا را در اطراف نوک آرایه جرقه‌زن تبخیر می‌کند. این آب تبخیر شده به سرعت منبسط می­‌شود و یک موج فشار ایجاد می‌­کند. جرقه­‌های بزرگ بسیار پرقدرت (~ 12000 کیلوژول) می­‌توانند فرکانس پایین‌­تری تولید کنند (تا 50 هرتز) و تا عمق 1000 متری نفوذ کنند. سیستم‌های جرقه‌زن کوچک‌تر معمولاً برای بررسی‌های بستر زیر دریا با وضوح بالا استفاده می‌شوند که محدوده­‌ی فرکانسی قابل مقایسه با بومر دارند و اغلب به نفوذ بیش از 100 متر و وضوح 15 سانتی‌متر می رسند (بسته به جنس زمین).

 

شماتیک انجام عملیات ساب باتم پروفایلر

 داده‌های ثبت شده توسط ساب باتم پروفایلر را می‌توان برای اهداف مختلفی از جمله موارد زیر استفاده نمود:

  • ارزیابی خطر زمین برای پروژه­‌های حفاری یا ساختمانی؛
  • برنامه‌­ریزی بررسی‌­های ژئوتکنیکی؛
  • بررسی مسیر کابلی؛
  • تصویربرداری از سازه­‌های زیرسطحی، ساختمان ژئومدل؛
  • شناسایی مرجان­‌ها و زیستگاه‌­های دریایی؛
  • پایش و مدیریت محیط زیست.