عمقسنجی یا Bathymetry که از دو واژه یونانی "باتوس" (عمق) و "مترون" ( اندازهگیری) گرفته شده است، مطالعه علمی عمق زیر آب در اقیانوسها، دریاها است. شامل اندازهگیری و نقشهبرداری از توپوگرافی بستر دریا که برای درک جنبههای مختلف زمین شناسی دریایی، ژئوفیزیک، اقیانوس شناسی، بوم شناسی بستر دریا، و همچنین برای برنامهریزی و هدایت فعالیتهای دریایی مانند ساخت و سازهای دریایی بسیار مهم است.
برای جمعآوری دادههای عمقسنجی، از تکنیکهای سنتی تا فناوریهای سنجش از راه دور پیشرفته استفاده میشود. این روش ها را میتوان به طور کلی به سه گروه تقسیم کرد: اندازهگیری مستقیم، روشهای صوتی و سنجش از دور مبتنی بر ماهواره.
1. اندازهگیری مستقیم
اندازهگیری مستقیم شامل اندازهگیری فیزیکی عمق آب با استفاده از میله عمق سنج یا یک کابل عمق سنج میباشد. از لحاظ تاریخی، این روش به طور گسترده توسط دریانوردان برای حرکت در آبهای کم عمق و اجتناب از خطرات مورد استفاده قرار میگرفت. اگرچه اندازهگیری مستقیم دقیق است، اما کار فشرده، زمان بر و محدود به اعماق نسبتاً کم است. در نتیجه، تا حد زیادی با تکنیکهای کارآمدتر و پیشرفتهتر جایگزین شده است.
برای اندازهگیریها توسط کابل عمقسنج بايد وزنههای مناسب به آن متصل شوند تا کابل را تا حد امکان در حالت عمودی نگه دارند. همچنین ميتوان از تجهیزات عمق سنجي به صورت تجهیزات معلق استفاده کرد. الزامات قرارگیری تجهیزات معلق در استاندارد INSO 17249 ایران مصوب 1392 به تفصیل بیان شده است.
2. روشهای آکوستیک
روشهای صوتی رایجترین تکنیکهای مورد استفاده برای جمعآوری دادههای عمقسنجی در مطالعات ژئوفیزیک دریایی هستند. آنها بر اصل EcoLocation تکیه میکنند، جاییکه امواج صوتی از یک فرستنده ساطع میشوند، از کف دریا منعکس میگردد و توسط گیرنده شناسایی میشوند. مدت زمانی که امواج صوتی به سمت بستر دریا و برگشت از آن صرف میشود برای محاسبه عمق آب استفاده میشود. انواع مختلفی از روشهای صوتی وجود دارد، از جمله:
الف. اکو سینگل بیم: در این روش یک پرتو باریک از امواج صوتی را به صورت عمودی به سمت پایین ساطع میکنند و زمان بازگشت پژواک را اندازهگیری میکنند. اکوی صداهای تک پرتو برای بررسیهای مقیاس کوچک و کاربردهای آب کم عمق مناسب هستند.
ب. اکو مولتی بیم: سیستمهای چند پرتوی چندین پرتو از امواج صوتی را به طور همزمان ساطع میکنند و یک نوار وسیع از بستر دریا را میپوشانند. این امکان را برای نقشهبرداری کارآمدتر و دقیقتر از مناطق بزرگ و ساختارهای پیچیده بستر دریا فراهم میکند. اکو صداهای چند پرتو به طور گستردهای در مطالعات ژئوفیزیک دریایی برای نقشه برداری دقیق عمق سنجی و توصیف کف دریا استفاده میشود.
ج. سونار اسکن: سونار امواج صوتی ساطع میکند که عمود بر کف دریا حرکت میکند و به سونار بازمیگردد و تصویری از کف دریا ایجاد میکند. شدت پژواکهای بازتاب شده برای ایجاد تصاویری با وضوح بالا از بافت و ویژگیهای بستر دریا استفاده میشود. سونار اسکن جانبی به ویژه برای شناسایی و نقشه برداری ساختارهای بستر دریا، مانند کشتیهای غرق شده، سازندهای زمین شناسی و زیستگاههای زیر آب مفید است. در این روش از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصویری دقیق از بستر دریا استفاده میشود. این تصویر توپوگرافی، بافت و ویژگیهای بستر دریا مانند غرق شدن کشتیها، زبالهها و سازندهای زمین شناسی را نشان میدهد. سونار اسکن جانبی معمولاً در باستان شناسی دریایی، اقیانوسشناسی و هیدروگرافی استفاده میشود.
د. ساب باتم پروفایلر: در این متد امواج صوتی با فرکانس پایین منتشر میشود که به کف دریا نفوذ میکند و لایههای زیرسطحی را منعکس میکند و نمایه ای از لایههای رسوبی در زیر بستر دریا ایجاد میکند. ساب باتم پروفایلر اطلاعاتی در مورد ضخامت و ترکیب رسوبات و همچنین وجود ویژگیها و منابع زمین شناسی مدفون ارائه میدهند. پروفیل زیربستر دریا معمولاً در زمین شناسی دریایی، رسوب شناسی و مطالعات زیست محیطی استفاده میشود.
3. سنجش از راه دور مبتنی بر ماهواره
تکنیکهای سنجش از دور مبتنی بر ماهواره از ارتفاعسنجی راداری برای اندازهگیری ارتفاع سطح دریا استفاده میکنند که تحت تأثیر توپوگرافی زیرین بستر دریا قرار دارد. با تجزیه و تحلیل تغییرات در ارتفاع سطح دریا، دانشمندان میتوانند عمقسنجی کف اقیانوس را استنباط کنند. اگرچه عمق سنجی مشتق از ماهواره در مقایسه با روشهای آکوستیک وضوح و دقت کمتری دارد، اما برای نقشهبرداری از مناطق بزرگ و دور افتاده اقیانوس که دسترسی به آنها با کشتیهای بررسی سنتی دشوار است، ارزشمند است.
کاربردهای عمق سنجی در مطالعات ژئوفیزیک دریایی
دادههای عمق سنجی برای طیف وسیعی از مطالعات ژئوفیزیک دریایی ضروری است، از جمله:
-
نقشهبرداری و شناسایی بستر دریا : نقشههای عمقسنجی با وضوح بالا اطلاعات دقیقی در مورد توپوگرافی بستر دریا ارائه میدهند که برای درک فرآیندهای زمین شناسی مانند زمین ساخت صفحه، فعالیتهای آتشفشانی و رسوب گذاری بسیار مهم است. دادههای عمق سنجی همچنین به شناسایی و نقشه برداری از ویژگیهای بستر دریا، مانند کوههای زیر آب، درهها و برآمدگیها کمک میکند.
-
توزیع و انتقال رسوب: عمقسنجی نقش مهمی در مطالعه توزیع و انتقال رسوبات در محیطهای دریایی دارد. با تجزیه و تحلیل دادههای عمق سنجی، دانشمندان میتوانند محیطهای رسوبی، مسیرهای رسوب و تأثیر جریانهای اقیانوسی بر انتقال رسوب را شناسایی کنند.
-
فرآیندهای تکتونیکی و خطرات زلزله: دادههای عمقسنجی برای مطالعه فرآیندهای زمین ساختی، مانند شکلگیری و حرکت صفحات اقیانوسی ضروری است. با تجزیه و تحلیل توپوگرافی بستر دریا، دانشمندان میتوانند مناطق گسل فعال را شناسایی کنند، خطرات زلزله را ارزیابی کنند و مکانیسمهای حرکت زمین ساخت صفحه را بهتر درک کنند.
-
اکتشاف و مدیریت منابع: دادههای عمقسنجی برای اکتشاف و مدیریت منابع طبیعی مانند نفت، گاز و مواد معدنی بسیار مهم است. نقشههای تفصیلی بستر دریا میتواند به شناسایی ذخایر منابع بالقوه، هدایت قرار دادن تجهیزات حفاری و نظارت بر اثرات زیست محیطی استخراج منابع کمک کند.
-
نقشهبرداری و حفاظت از زیستگاههای دریایی: دادههای عمق سنجی برای نقشه برداری و توصیف زیستگاههای دریایی، مانند صخرههای مرجانی، بستر علفهای دریایی و اکوسیستمهای اعماق دریا، حیاتی هستند. این اطلاعات برای تلاشهای حفاظتی ضروری است، زیرا به دانشمندان کمک میکند تا زیستگاههای آسیبپذیر را شناسایی کنند، تأثیرات فعالیتهای انسانی را ارزیابی کنند، و استراتژیهایی برای حفاظت و احیای زیستگاه توسعه دهند.