گزارش تخصصی مسیریابی خط لوله های نفتی و گازی
برای تعیین مسیر دسترسی به خط لوله، ابتدا مطالعات زمینشناسی که منجر به شناسایی عوارض سطحی زمین شامل دشت، تپه ماهور، رودخانهها و مسیرهای مواصلاتی، نوع رسوبات زمینشناسی و همچنین گسلهای اصلی و فرعی مسیر میشود، انجام میگیرد. به طور کلی اهداف مطالعات مسیریابی خطوط لوله عبارت است از:
1- تعیین کوتاهترین مسیر خط لوله و بهترین مکان برای تاسیسات با حداقل مشکلات زمینشناسی و ژئوتکنیکی به همراه توجیه فنی و اقتصادی در بخش مطالعات مسیریابی
2- شناسایی کلیه عوارض و سوانح طبیعی مانند: رانش، لغزش، گسل و… به منظور شناخت مسیر خط لوله و محل تاسیسات برای برای ساخت جاده سرویس ودسترسی، تعیین عمق لولهگذاری، نحوه حفر کانال در طول مسیر خط، حفاظت لوله در نقاط سنگی، عوارض و تقاطع با گسلها، رودخانهها، مسیلها، باتلاقیها، آبروها و…، حفاظت جاده-های سرویس و دسترسی و تاسیسات به طوری که در کوتاهمدت وبلندمدت آسیبی به آنها وارد نشود.
3- تعیین پارامترهای فنی ومکانیکی خاک در مسیر خط لوله و تاسیسات
4- ارزیابی مشخصه های ژئوتکنیکی و زمینشناسی مهندسی، ارائه خدمات مهندسی و توصیههای فنی از قبیل تعیین محل و نوع سازه و ابنیههای مورد ملزوم در مسیر خط لوله و تاسیسات، تمهیدات و عملیاتی که به نحوی در انجام طراحی و محاسبه مقادیر برآورد احداث خط لوله و تاسیسات تاثیر گذار است مانند عملیات خاکبرداری و حفاری، ابنیههای فنی، نوع فونداسیونهای مخازن و تجهیزات و ساختمانها، تثبیت و بهسازی خاک، دفع آبهای سطحی، دیوارهای حائل، پل روگذر و زیرگذر رودخانه، نحوه عبور لوله از رودخانه و…
5- ارزیابی مقاومت الکتریکی خاک و مواد شیمیایی آن در مسیر خط لوله و تاسیسات به منظور طراحی حفاظت در مقابل خوردگی.
نمونهای از مطالعات تعیین مسیر دسترسی توسط این شرکت مهندسین مشاور به شکل زیر است
به طور کلی انجام مطالعات بررسی مسیر در دو سطح کلان (بین مشاوران مختلف و کارفرما) و تخصصی (حوزه تخصصی هر مشاور) قابل تقسیمبندی است. توضیحات زیر در خصوص این دو سطح مطالعاتی قابل ارائه میباشد:
1- سطح کلان: یک کرویدور اولیه بر اساس کمترین حجم عملیات خاکی توسط کارفرما ارائه میگردد. این کرویدور توسط مشاوران مختلف و همچنین در جلسات مشترک کارشناسی مورد بررسی قرار میگیرد. کوانع و مخاطرات مشاهده شده در طول مسیر توسط مشاورین به بحث گذاشته و به منظور گذر از این موانع، مسیرهای جایگزین (واریانت) توسط خرد جمعی مشاورین پیشنهاد میگردد. در این مرحله به منظور تسهیل انجام مطالعات، مسیر بر اساس واریانتهای پیشنهادی توسط مشاور نقشهبرداری به قطعات مختلف تقسیمبندی شده و قطعات و واریانتهای پیشنهادی جهت بررسیهای مجدد و تکمیلی و همچنین امتیازدهی به مشاورین مختلف ابلاغ میگردد.
2- سطح تخصصی: مطالعات تخصصی زمینشناسی توسط این مهندسین مشاور انجام میشود و نتایج آن در گزارش تخصصی مسیریابی ارائه خواهد شد. در این سطح از مطالعات واریانت-های اولیه تعیین شده در سطح کلان بر اساس پارامترها و فاکتورهای اعلام شده از سوی کارفرما در شرح خدمات و همچنین سایر جوانب فنی و مهندسی مورد بررسی قرار میگیرند. این مطالعات به سه مرحله کلی قابل تقسیمبندی است:
الف) بررسی دفتری اولیه شامل تهیه و تحلیل نقشهها و مستندات موجود
ب) بازدید و پیمایش صحرایی از کل مسیر و واریانتها به منظور بررسی اولیه، صحتسنجی و یافتن سایر نکات تکمیلی
ج) کنترل، نتیجهگیری و جمعبندی تمام موانع و مشکلات در واریانتهای مختلف، تهیه جدول امتیازدهی و وزندهی عوامل موثر. معیارهای امتیازدهی نیز عبارتند از:
- لغزشها، راشها، شکستگیها، چینخوردگیها
- عوارضی نظیر دشت، تپه، کوهستان، دره، مرداب
- آبراههها، چشمهها، دریاچههای فصلی و دائمی، رودخانهها، مسیلها
- گسلها
- جنس خاک، تودههای سنگ و صعوبت اجرایی
- آبگیرها و گنبدهای نمکی
- روانگرایی
- هر نوع مخاطرات زمینشناسی و زمینلرزهای و میزان خطرپذیری کار
- شرایط زیستمحیطی و حفاظت محیطزیست.
بعد از بررسی معیارهای امتیازدهی، هر کدام از واریانتها مقایسه شده و بر اساس محاسبات و تجارب مهندسی امتیازدهی میشوند. به منظور تعیین واریانت برتر باید امتیاز گرفته شده در فاکتورهای مختلف با یکدیگر تجمیع شوند. هر کدام از فاکتورها وزن و اهمیت مشخصی در نمره نهایی خواهند داشت که باید در امتیاز آن تاثیر داده شود.