GSI و تعیین ضریب صعوبت حفاری
به منظور طبقه بندی سنگها از سه سیستم شاخص، RMR، Q و GSI استفاده میگردد. مقاومت زمینشناسی توسط هوک (1995) و هوک و همکاران (1995) برای تخمین کاهش مقاومت توده سنگ در شرایط زمین شناسی مختلف ارائه گردیده است. این پارامتر اصطلاحاً به عنوان شاخص های رده بندی RMR و Q بیان میگردد. پارامتر GSI با طبقه بندی RMR و طبقه بندی Q به صورت زیر میباشد:
در روابط فوق RMR پایه مد نظر است که مقدار آن حاصل جمع پنج امتیاز مقاومت، RQD، فاصلهداری درزه ها، شرایط درزهها و امتیاز آب زیرزمینی در حالت خشک میباشد. مقدار Q در رابطه فوق عبارت است از:
که در آن، ja امتیاز عدد دگرسانی درزه ها، jr امتیاز عدد زبری درزه ها، jnامتیاز عدد دسته درزه ها و RQD شاخص کیفی توده سنگ میباشد.
همچنین از شاخص GSI جهت تخمین اولیه تزریق پذیری سنگ و کاهش هزینه انجام آزمایش لوژان میتوان برای تعیین وضعیت تزریق پذیری توده سنگ استفاده کرد. چون در این طبقه بندی پارامتر مقاومت توده سنگ در نظر گرفته نمیشود و از طرفی در تزریق پذیری توده های سنگی چندان اهمیت ندارد.
روش دیگر استفاده از روش هوک و مارینوس، (2000) طبق شکل زیر میباشد. در این شکل شرایط سطوح درزه و تعداد دسته درزه ها در تود سنگ از اهمیت زیادی برخورداراند و در واقع اساس شکلگیری این جدول بر این دو پایه استوار است. در نتیجه،ضریب صعوبت بنا بر پارامتر GSI و قیمت حفاری در فهرست بها تعیین میشود.