مطالعات ژئوتکنیک خشکی
شرکت مهندسین مشاور باران خاک و پی با توجه به سوابق اجرایی، توان فنی و امکانات و تجهیزات اجرایی و آزمایشگاهی خود قادر به ارائه تمامی خدمات مطالعات ژئوتکنیک خشکی و دریایی می باشد. شرکت مهندسین مشاور باران خاک پی در همین راستا و جهت ارائه بهتر خدمات، اقدام به امضای تفاهم نامه ای با شرکت همکار فرانسوی(Cathie Associates) نموده تا به واسطه این همکاری امکانات و دانش روز دنیا را در دسترس صنعت داخلی قرار دهد. مهندسین مشاور باران خاک و پی با تکیه بر توان فنی و اجرائی خود در بخش مطالعات ژئوتکنیک و خدمات حفاری در خشکی در زمینه های زیر قادر به ارائه خدمات به کارفرمایان محترم می باشد:
- عمليات حفاري و اکتشافات ژئوتکنيکي در خشکی
- انجام عملیات حفاری دورانی به روش های مختلف شامل مغزه گیری ممتد، آبشویی و اوگر
- انجام حفاری های خاص از جمله حفاری مخصوص چاه های ارت (تا قطر نیم متر)، حفاری در انواع خاک ها از جمله باتلاق، خاک های بسیار نرم، سخت و سنگ
- نمونه گیری خشکی به صورت دست خورده (حجمی و SPT) و دست نخورده (شلبی، پیچر، U4 و …) در خاک و نمونه گیری دو جداره و سه جداره در زمین های سنگی
- انجام آزمایش های صحرایی شامل:
-آزمایش نفوذ استاندارد (Standard Penetration Test)
-آزمایش پرسیومتری (Menard Pressuremeter Test)
-آزمایش برش مستقیم برجا (In-Situ Direct Shear Test)
-آزمایش بارگذاری صفحه (Plate Load Test)
-آزمایش نفوذپذیری صحرائی لوفران و لوژان (Lefranc & Lugeon Permeability Test)
-آزمایش برش پره (In-situ Vane Test)
-آزمایش باربری کالیفرنیای صحرایی (In-Situ California Bearing Ratio, CBR)
-آزمایش تعیین دانسیته در محل (Sand Cone Test)
- -انجام آزمایش نفوذ مخروط (Piezocone Penetrometer (CPTu)) با استفاده از بروزترین تجهیزات شرکت AP van den Berg
- روش آبشوئی
این روش به دلیل استفاده از تجهیزات محدود بسیار متداول است. مزیت استفاده از این روش، تجهیزات حفاری ارزان است که به راحتی قابل حمل میباشند. اصل بنیادی در این نوع حفاری این است که گل حفاری که مخلوطی از آب و بنتونیت است با گردش در داخل گمانه قطعات خرد شده خاک را به سطح منتقل نموده و در عین حال جدارههای گمانه را محافظت مینماید. برای حفاری، سرمته به یک سری میله حفار که به سرصفحه حفار متصل شده وصل میگردد. میلههای حفاری نیز توسط یک سری اتصالات به یکدیگر متصل میشوند. شناسایی جنس و وضعیت هر لایه با توجه به تغییر رنگ خاک که از گمانه بیرون میآید توسط کارشناس صورت میپذیرد. در این روش نمونههای بدست آمده دستخوره هستند و تنها جهت انجام آزمایشهای فیزیکی خاک مورد استفاده قرار میگیرند. این روش برای خاکهای خیلی نرم، خاکهای فاقد چسبندگی ریز تا متوسط و خاکهای سیمانته شده مناسب نیستند.
روش قدیمی حفاری آبشوئی
در طی حفاری آبشوئی برخی اوقات جریان سیال حفاری کاهش یافته و یا قطع می گردد. وقوع این حالت حاکی از آن است که درز و شکافهای باز، حفرات و یا لایه های شنی با نفوذپذیری بالا و یا با شرایط مشابهی در داخل گمانه وجود دارد که منجر به فرو رفتن آب در آنها شده است.
در صورتی که هم زمان با حفاری آبشوئی نمونه گیری از لای های زیرسطحی نیز مورد نظر باشد، سرمته حفار در حین عملیات از مجموعه جدا شده و با نمونه گیر جایگزین می گردد.
- حفاری به روش مغزه گیری
حفاری دورانی یا مغره گیری ترکیبی از دوران و نیروی رو به پایین برای خرد کردن مصالح داخل گمانه است و معمولا برای حفاری در سنگ و یا خاک های سیمانته شده بکار گرفته می شود. در این روش سرمته های حفاری با قدرت بالا به چرخش در آمده و در زمین نفوذ می کنند.
معمولا هم زمان با حفاری از مایع حفاری نیز استفاده می شود. مایع حفاری به صورت هم زمان دو وظیفه را انجام می دهد. از یک طرف سرمته ها را خنک می کند و از خرابی آنها به واسطه حرارت بالای حفاری جلوگیری می نماید و از طرف دیگر در حین برگشت به سطح خرده ریزه های حفاری را با خود به سطح زمین می آورد. همچنین در گمانه های فاقد غلاف (کیسینگ) مایع حفاری علاوه بر موارد مذکور به پایداری دیواره ها هم کمک می کند. با این حال در مواردی که جریان سیال حفاری منجر به انحلال و دستخوردگی نمونه ها گردد ممکن ایت اترم باشد که حفاری به روش خشک و بدون سیال حفاری انجام شده و یا برای مغزه گیری از مغزه گیر های خاص استفاده شود.