زهکشی
زهکشی
روش زهکش های قائم
روش زهکش های ژئوسینتتیکی
روش چاه عمیق
روش پمپاژ ساده (حوضچهای)
روش الکترواسمزیک
روش Well point
عنوان تب
زهکشی
بدون شک آبهای زیرزمینی بزرگترین دلیل طبیعی ایجاد مشکلات در ساخت و سازهای عمرانی میباشد. به همین دلیل زهکشی یکی از الزامات همیشگی در پروژههای مختلف، بهعنوان مثال در خاکبرداری در زیر سطح آب زیرزمینی میباشد. زهکشی همچنین برای کارهای دائمی مانند شیروانیها و سدهای خاکی ضروری میباشد.
برخی مواقع مشکلات آب زیرزمینی برای مهندسین مجری سازه غافلگیرکننده شده و از آن با عنوان “شرایط آب زیرزمینی غیرمنتظره“ یاد میکنند و هزینه قابل توجهی را به کارفرما اعمال میکند. این در حالی است که مطالعات ژئوتکنیکی مناسب، میتواند بهراحتی اصطلاح “غیرمنتظره” را از شرایط آب زیرزمینی حذف نماید! در این شرایط یک کارفرمای با تجربه، به سراغ مشاور ژئوتکنیک خواهد رفت و او نیز پس از سازماندهی مطالعات ژئوتکنیکی، احتمالاً زهکشی را توصیه خواهد کرد. در چنین شرایطی انجام هزینه جزئی در ابتدای کار، مانع از هزینههای بسیار بیشتر در حین انجام کار میشود.
- روشهای مختلفی برای زهکشی آب وجود دارد از جمله: پ
- مپاژ ساده (پمپاژ حوضچهای)
- روش Well point
- روش چاه عمیق ( deep well system)
- روش Ejector Systems
- الکترواسمزیک
- زهکشهای قائم و افقی
- زهکش های ژئوسنتتیکی
روش زهکش های قائم
قبل از اجرای خاکریزها، زهکشهای قائمی اجرا میشود تا مسیر زهکشی را کوتاه و سرعت آن را زیاد کند. زهکشهای قائم عموماً با الگوی لوزی شکل و در فواصل 2 تا 4 متر ایجاد میشود. فاصله دقیق آنها بستگی به ضریب نفوذپذیری افقی و سرعت مدنظر بستگی دارد.
لایه زهکش افقی
خاکریزهایی که روی خاک نرم ساخته میشوند با یا بدون زهکش قائم، نیاز به زهکش افقی در سطح زمین دارند. زهکشهای سنتی لایهای خاک با ضخامت حدود 1 متر و متشکل از مصالح درشتدانه بودند در سالهای اخیر استفاده از مصالح پلیمری مانند ژئوتکستایل ها و … بهعنوان زهکش استفاده شده است.
روش زهکش های ژئوسینتتیکی
در سالهای اخیر استفاده از ژئوسینتتیکها در مسائل ژئوتکنیکی با اقبال گستردهای مواجه شده است. زمینه کاربرد وسیع این محصولات با اهداف مختلف از جمله زهکشی، آببندی، فیلتراسیون، جدایش، تسلیح و… در کنار آسانی حمل و نصب و دوام بالا و مقاومت در برابر شرایط محیطی و … باعث شده استفاده از آنها در زمینههای مختلف راهسازی، دیوار حائل، پایداری شیروانیها، کوله پلها و… طرفداران بسیاری داشته باشد.
یکی از موارد کاربرد ژئوسینتتیکها، استفاده از آنها در سیستمهای زهکش میباشد. زهکشهای سنتی لایهای خاک با ضخامت حدود 1 متر و متشکل از مصالح درشتدانه بودند. اما در حال حاضر با ضخامت و فضای اشغالی بسیار کمتر و دوام بسیار بیشتر و حتی گاها هزینه بسیار کمتر میتوان از آنها استفاده نمود.
موارد کاربرد این ژئوسینتتیکها در زهکشی خاک عبارتند از:
|
|
|