مطالعات هیدرولوژی(Hydrology)
مطالعات هیدرلوژی یا آبشناسی به معنای وسیع کلمه علم مطالعه آب بر روی کره زمین است. یعنی علمی که در مورد پیدایش، چرخش و توزیع آب در طبیعت، خصوصیات فیزیکی وشیمیایی آب، واکنشهای آب در محیط و ارتباط آن با موجودات زنده بحث میکند. هیدرولوژی به سه دسته: هیدرولوژی آب سطحی، هیدرولوژی آب زیزمینی و هیدرولوژی دریایی تقسیم میشود. در این شرکت مهندسین مشاور، هیدرولوژی آب سطحی و هیدرولوژی آّب زیرزمینی انجام میشود.
هیدرولوژی آب سطحی: این مطالعات شامل رابطه بین بارندگی و رواناب، مسیرهایی که آبهای سطحی طی میکنند و وقوع سیل وخشکسالی است. شکل حوضه آبریز، مشخصات فیزیوگرافی آن، نوع خاک و زمینشناسی، نوع پوشش گیاهی، تبخیر و… جنبههای موثر در مدلسازی بارندگی و رواناب است. میتوان با استفاده از نرم افزار HEC-HMS و HEC-RAS تولید شده توسط مرکز مهندسی هیدرولوژی مدلسازی کرد. نرم افزار HEC-HMS شامل بسیاری از روشهای تجزیه و تحلیل آب از قبیل رویداد نفوذ، هیدروگراف واحد و مسیریابی آب است. نرم افزار HEC-RAS نیز جهت روندیابی جریان در رودخانه قابل استفاده است و میتوان تاثیر هر نوع سازه آبی مانند: پل، بند، سد و آبگذر را در روندیابی مشاهده کرد. از خروجيهاي مدل فوق مي توان به تغييرات پروفيل سطح آب در دبي هاي با دوره بازگشتهاي مختلف در بازه هاي مورد نظر در رودخانه، مقادير سرعت جريان، عمق نرمال، عمق بحراني، و خصوصيات و پارامترهاي هيدروليكي در رودخانه اشاره كرد.
هیدرولوژی آبهای زیرزمینی: هرگونه مطالعات هیدرولوژیکی بدون در نظر گرفتن آبهای زیرزمینی و زیرسطحی منطقه ناقص خواهد بود. نرم افزار Dipsبرای این منظور استفاده میشود.
به طور کلی در مطالعات هیدرولوژی موارد زیر مورد بررسی قرار میگیرد:
1)تعیین شرایط جوی شامل اطلاعات مربوط به تغییرات دما (حداکثر و حداقل دمای محیط در یک دوره زمانی حداقل بیست ساله)، رطوبت نسبی(حداکثر و حداقل و متوسط روزانه، ماهانه و فصلی)، فشار، نزولات جوی باران و برف (حداکثر، سالیانه و متوسط فصلی)، تابش خورشید، حداکثر سرعت و جهت باد غالب، میزان گرد و غبار و گازهای خورنده، میزان رعد و برق.
2)مطالعات هیدرولوژی جهت ارزیابی حوضههای آبریز، وضعیت آبهای سطحی، میزان بارندگی سالیانه، اطلاعات هیدرولیکی آبراهههای درجه یک (رودخانههای دائمی) و درجه دو (رودخانههای فصلی)، دبی و سرعت جریان آب در فصول مختلف، طغیانهای فصلی و سالی، حجم سیلابها و دوره بازگشت رودخانهها براساس اطلاعات و آمار موجود سازمان هواشناسی.
3) تعیین مقادیر شستهشدن آبراههها و مسیلها و تعیین عمق لولهگذاری.
4) ارزیابی مخاطرات سیلابها، روانآبها و سقوط بهمن، ارائه تمهیدات لازم جهت عدم آسیبدیدگی به خط لوله و تاسیسات.
5) تعیین محل زمینهای آبدار و باتلاقی، بررسی شناوری لولهها و نحوه جلوگیری از آنها
6) مطالعات ژئوهیدرولوژی جهت ارزیابی وضعیت آبهای زیرسطحی و ارائه تمهیدات لازم جهت عدم آسیبدیدگی به کلیه خطوط لوله و انشعابات و تاسیسات.
به عبارت دیگر فعالیتهای هیدرولوژی که به صورت گزارش ارائه میشود به شرح زیر است:
- خلاصهای از عوارض سایت مربوط به جنبههای هیدرولوژی، توپوگرافی و زمینشناسی
- بررسی شرایط سیلابهای محلی و ارائه راهحل جهت دفع آبهای حاصل از بارش خارج محوطه که تاکنون به طور طبیعی از این محوطه دفع میگردیده است.
- تغییرات رقوم آب زیرزمینی
- بررسی پتانسیل مخاطرات ژئوتکنیکی مانند رانش، آبشستگی، تورم، روانگرایی و…
- اطلاعات مربوط به هیدرولوژی منطقه (هیدرولوژی عمومی) آمار بارندگی در ایستگاه نزدیک، دوره بازگشت، روابط منحنیهای شدت- مدت بارندگی (جهت طراحی آبهای سطحی و کانالهای زهکش) و شدت بارندگی مبنای طراحی
- مطالعات هیدرولوژی در خصوص سیلاب و حوضه آبریز و رودخانه موجود در نقشه WATER SUPPLY PLAN
همچنین در مورد پروژههای آبرسانی به مجموعه تاسیسات، موارد زیر در نظر گرفته خواهد شد:
- مدارک و مستندات در خصوص پیوست تخصیص از رودخانه
- بررسی تاثیر پارامترهای فیزیوگرافی و اقلیمی رودخانه
- مطالعات رسوب رودخانه
- مطالعات هواشناسی و هیدرولوژی رودخانه
- مطالعات منابع آب
- انجام مطالعات ارزیابی زیست محیطی و انتخاب روش مناسب برای برداشت
- مطالعات طرح مهندسی رودخانه
- مطالعات هیدرولیکی سازه آبگیر
- روش آبگیری و رسوبگیری و حفاظت آن
- مطالعات زمینشناسی و رقوم آبهای زیرزمینی
- روش مناسب انتقال آب (زیرزمینی و رو زمینی) از آبگیر با توجه به شرایط اقلیمی هیدرولوژی و زمینشناسی
