بهسازی خاک و تقویت فونداسیون:
با افزایش روزافزون جمعیت و توسعه صنایع و مشکل کمبود زمین مناسب جهت احداث سازه-های مورد نیاز موجب شده تا انسان به استفاده از زمینهای با کیفیت مهندسی پایینتر روی آورد. اما برای احداث یک سازه مناسب باید کیفیت زمین از لحاظ معیارهای مهندسی ارتقا داده شود تا در اثر نیروهای وارده عملکرد مناسبی داشته باشند. اهداف بهسازی از نظر هاوسمن (1990) عبارتند از:
- افزایش باربری خاک
- کاهش نشست خاک
- کاهش تخلخل و افزایش چگالی خاک
- یکنواختسازی ویژگیهای تغییرشکلپذیری مصالح
بهسازی خاک با روشهای متعددی انجام میشود که در زیر ارائه میگردد:
ریز شمع: شمعهایی با قطر کمتر از 30 سانتیمتر که با تسلیح فولادی و تزریق همراه است. روش اجرای آن شامل حفاری گمانه، قرارگیری آرماتور و تزریق است

- ستون شنی یا ستون سنگی: اجرای ستون شنی به منظور بهسازی و یا تحکیم بستر شامل جابهجایی بخشی از لایههای فوقانی خاکهای مسئله دار با یک ستون قائم متراکم شنی است. افزودن مصالح شنی با توجه به آنکه دیواره گمانه بتواند پایداری خود را حفظ کند یا خیر میتواند از بالا یا پایین باشد.

تزریق پر فشار یا جت گروتینگ: امروزه به منظور دستیابی به شرایط ژئوتکنیکی لازم جهت بهسازی زمین، آببندی و پایدارسازی از روشهای تزریق پر فشار در خاک استفاده میشود. در این روش دوغاب با فشار بالا (تا 600 بار) و سرعت زیاد از طریق نازل به خاک اطراف تزریق شده و باعث تخریب و بهبود ساختار خاک میشود. بسته به چسبندگی خاک میتوان از آب یا هوا برای شکستن ساختار خاک اطراف کمک گرفت.

- اختلاط عمیق: در این روش با استفاده از تزریق مواد پایدارکنندهای نظیر سیمان یا آهک با استفاده از یک حفار با محور تو خالی به صورت مکانیکی در خاک باعث تولید ستونهای خاک سیمانی میگردد. این آزمایش دارای محدودیت عمق تاثیر تا 20 متر است.

تراکم دینامیکی: در این روش وزنهای از ارتفاع 10 تا 30 متر با انرژی زیاد در طی چند ضربه بر خاک کوبیده میشود. این روش از لحاظ سر و صدا و آسیب به لولههای مدفون در محیط شهری قابل استفاده نیست.

شمع: با استفاده از شمع فولادی یا بتنی بار به لایههای خاک مقاوم در تراهای پایینتر منتقل میشود و نوع بتنی به دو صورت درجاریز یا کوبشی اجرا میشود.

- پیش بارگذرای: به فرآیند تراکم خاک به وسیله فشار عمودی پیش بارگذرای گفته میشود. دو روش برای انجام آن استفاده میشود:
الف) پیش بارگذاری با ایجاد خاکریز
ب) پیش بارگذرای توسط خلا یا مکش

- خاک مسلح یا ژئوسنتتیک: خاک مسلح مجموعهای از خاکریز دانهای است که عناصر مسلح کننده در خاک به صورت تسمه یا میلگرد هستند. خاک مسلح عموماً در مقابل فشار و برش مقاوم بوده، اما در کشش ضعیف اند.
